.Cu

rve-linear Choreography



Author: Tobias Klein and Justin C.K Lau

The main concept for the design of the Moulin Rouge is to transform and utilize the iconic windmill silhouette while creating a fluid choregraphed space that allow the encounter between visitor and dancer, displays and narrative history of the place and three dimensionally explores it. Two main points are very important in the design.

The Choregraphed circulation is a gentle meandering path that climbs through the building and ending in an impressive suspended walkway that becomes even part of the auditorium. The core pathpay is centred around a void space that penetrates the entire building, and acts as a view corridor as well as naturally ventilates the building. The height of this dynamic vertical form creates a stack effect to allow air travels from ground to the roof level. It encourages stale air to rise out of the ground and pulling through cooler external air.

The Constant interaction between visitor and dancer (public and private) is key to the organisation and the design. We expressed this relationship by multitude of view glimpses and a dramatic insertion within the fluid ceiling from over the ground-floor. The public program has been considerately choreographed into a breathtaking spatial and historical experience which reflects the exciting history of the Moulin Rouge

Both design concepts together form a narrative infrastucture/journey that inform the organization and expression of the building in every detail and spatial experience.